У Европској недељи превенције рака грлића материце која се обележава од 23-29. јануара, одржана је свечана конференција поводом почетка рада Централне цитолабораторије у Дому здравља Крагујевац у којој ће се обављати  цитолошка дијагностика за организовани скрининг рака грлића материце за циљну популацију жена из 14 здравствених установа са подручја Шумадијског и Поморавског управног округа.

Уз подршку локалне самоуправе и активно учешће Дома здравља Крагујевац, ми данас имамо прилику да ојачамо капацитете система здравствене заштите за спровођење организованог скрининга рака грлића материце, истакла је Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Батут“. Према препорукама Светске здравствене организације и Европске асоцијације за контролу рака, на територији свих земаља се посебно подржавају и промовишу активности за рано откривање рака грлића материце. Ми ћемо на територији Шумадијског и Поморавског округа залагањем система здравствене заштите - Дома здравља Крагујевац и Института за јавно здравље Крагујевац да интензивирамо спровођење организованог скрининга рака грлића материце. Рак грлића материце је потпуно превентабилна болест, која се спречава раним откривањем и дијагностиком, поручила је директорка „Батута“.

Град Крагујевац је усвојио План јавног здравља за период од 2019-2026. године, рекла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Очување и унапређење репродуктиувног здравља жена за нас представља најважнију компоненту сарадње са Институтом за јавно здравље Крагујевац. Подршку Института за јавно здравље „Батут“ смо имали током летњег периода када смо имали организовани скрининг дојке.  Отварање Централне цитолошке лабораторије у Дому здравља Крагујевац за Шумадијски управни округ и Поморавски округ обухватиће 14 домова здравља и око 50 000 жена на годишњем нивоу.

Рак грлића материце је четврти најчешћи рак у популацији у Србији, али и у целом свету, рекао је др Василије Антић, директор Дома здравља Крагујевац. Циљ Министарства здравља и наш циљ је да на време откријемо промене на грлићу материце да би оне могле да се третирају на време и да наше пацијенткиње остану живе. Цитолошка лабораторија у Крагујевцу ће покривати 14 домова здравља са подручја Шумадије и Поморавља. Жене од 25 до 64 година, биће прегледане у својим матичним домовима здравља, а затим ће плочице са брисевима гинеколози слати да буду прегледане у нашој Цитолошкој лабораторији. Уколико нешто буде сумњиво, преглед ће извршити супервизор, а жене ће електронским путем добијати резултате.

 У Србији од карцинома грлића материце оболи од 1000 до 1300 жена, што представља око 25 жена на 100 000 становника, а светски циљ је да тај број падне на мање од четири жене на 100 000 становника. Репродуктивно здравље жена је веома важно и циљ је подизање свести о мерама превенције и да жене користе доступне мере примарне превенције.

У цитолабораторији Дома здравља Крагујевац радиће осам цитоскринера који су стекли акредитовани сертификат у ГАК „Народни фронт“ у Београду за цервикалну цитологију и који су задужени за прво читање препарата. Петоро специјалиста гинекологије који поседују акредитовани сертификат зсупервизора биће задужени за друго, супервизијско читање препарата.

У Шумадији је 2020. године 76 жена имало рак грлића материце, а више од десет пацијенткиња је умрло од тог карцинома. Скрининг прегледи су прилика да се рак грлића материце открије у раној фази.