„Култура приступачности у изградњи културе људских права – заједно  до постизања циљева одрживог развоја за особе са инвалидитетом“ била је тема друштвеног дијалога,  који је у Музеју „21. октобар“ организовало Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Популационим фондом Уједињених нација и градом Крагујевцем.  Крагујевац је град који је препознатљив по бројним примерима добре праксе и то је један од разлога да у Крагујевцу обележимо Међународни дан особа са инвалидитетом, рекао је Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Овде смо данас да истакнемо важност свих институција и установа како би биле отворене, без препрека и баријера када су у питању особе са инвалидитетом јер се често у институцијама система, унутар одређених мера, прописа,  сусрећу са баријерама које спречавају могућност људских права, остваривање неких интереса или услуга онима који су не само физичке инвалидности, већ и менталне, рекао је Жигманов. У том смислу у министарству и у Влади РС спроводимо и креирамо принцип „Да нико не буде изостављен“ који стоји у основи агенде 2030 а са циљем да буде остварен у свакој локалној самоуправи, сваком сегменту друштвеног живота и да свака особа са неком врстом инвалидитета има једнаке могућности да своју потребу, интерес и своје право оствари. Залажемо се за друштво без физичких и без институционалних баријера, поручио је министар Жигманов.

У име града Крагујевца друштвеном дијалогу су присуствовали Миљан Бјелетић и др Гордана Дамњановић чланови Комисија Привременог органа.

На иницијативу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, заједно са Популационим фондом, част нам је да је Крагујевац домаћин догађаја поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, истакла је др Гордана Дамњановић, чланица Комисије Привременог органа града Каргујевца. Пре неколико дана Крагујевац је добио признање за унапређење приступачности садржаја у области културе за 2022. годину. коју додељује Заштитник грађана уз подршку Сталне конференције градова и општина. Да нико не буде изостављен је лого који подразумева агенда 2030 и Крагујевац је са великом емпатијом, посвећеношћу, бројним иницијативама за које се између осталих и господин Миљан Бјелетић у претходном сазиву залагао као члан Градског већа,  видимо да ниједна особа са инвалидитетом није остала у нашем граду а да јој се није изашло у сусрет. Када се задовоље базичне потребе особа са инвалидитетом долази духовна и душевна храна а то је област културе, закључила је др Дамњановић.

Трудимо се да све што је везано за особе са инвалидитетом радимо кроз неколико поља, рекла је Маријана Станковић, директорка Музеја „21. октобар“ и навела реализацију наменских пројеката који помажу у раду са особама са инвалидитетом, затим сарадњу са њиховим удружењима и сарадњу са специјализованим школама са којима реализују ученичке радионице. Јако је битно да се о овој теми говори и захвални смо организаторима што су препоручили да то буде у нашем музеју јер желимо да установе културе учествују у општој потреби како би особе са инвалидитетом биле равноправне и да садржај који реализујемо током године буду доступни и за њих.